Het gebouw
Na de watersnoodramp van 1953 adopteren de Noord-Hollandse boerenorganisaties het eiland Tholen. Het Holland Huis is onderdeel van dat gebaar; een monument van offervaardigheid. Althans zo noemt de Commissaris van de Koningin het wanneer ze het dorpshuis in 1956 opent.
Wat begint als een geschenk wordt gedurende de zestig jaar daarna een begrip. Een begrip op het hele eiland, maar zeker voor het dorp Scherpenisse. Voorstellingen, vergaderingen, spelavonden, feestjes, uitvaarten, noem het maar op. Menig manifestatie heeft binnen de warme muren van het gebouw plaats gevonden.
Vraag er gerust naar wanneer u een van de inwoners van Scherpenisse tegenkomt, maar wees gewaarschuwd: u zult te laat komen op uw volgende afspraak.
Van dorpshuis naar Kunstkamer
Aan de overkant van de straat verrijst het woonzorg-complex Sassegrave, inclusief een multifunctioneel centrum. Het Holland Huis verliest daarmee haar functie. Een raadsmeerderheid besluit tot sloop. Toch broeit er iets. Eind 2014 wordt voor de officiële lancering van het Cultuurplein Tholen het Holland Huis afgehuurd. Onder een groepje aanwezige kunstenaars en kunstliefhebbers ontstaat daar het idee om het gebouw van de sloophamer te redden en om te vormen tot gemoedelijke broedplaats voor kunst en cultuur. Kennis, kunde, mensen, maar vooral passie worden bij elkaar gezocht en zo is al snel stichting Kunstkamer Holland Huis een feit. Vele overleggen en een aantal geschiedwaardige betogen later wordt het sloopplan ingetrokken en wisselt de sleutel van eigenaar.
In het najaar van 2016, zestig jaar na de oorspronkelijke opening, verricht burgemeester Ger van de Velde de tweede. Het Holland Huis is herboren en daarmee de Kunstkamer geboren. Tot een plek van samenkomst, bijdrager aan leefbaarheid en veilige haven voor de creatieve geest.
Sponsoren, partners & meedenkers
Tot slot, maar daardoor zeker niet minder belangrijk, zijn er nog de externe krachten, metgezellen en bijdragers.
Ze zijn niet altijd even zichtbaar, maar zonder hun steun, varierend van economische sponsoring, tot begeleiding in de politieke wereld, tot het wijzen op allerhande mogelijkheden van voortbestaan of het zijn van partner in menig evenement, zou de Kunstkamer niet bestaan hebben, niet bestaan en niet blijven bestaan: