Jan van Opstal
Beeldend

zaterdag 28 juni t/m 19 juli

Jan werkt vooral in steen, verschillende soorten: Belgisch hardsteen, Vilvoordse zandsteen, serpentijn, steen uit de groeve van Fontenoille. Of steen dat hij kreeg of in de natuur vond. Soms maakt hij een uitstapje naar kappen in hout, wat toch weer een andere uitdaging vormt.

In deze tentoonstelling is een dwarsdoorsnede te zien van ongeveer 12 jaar confrontatie met zichzelf en de natuur, in de vorm van steen en hout.

Het was een zoektocht. Onder de bezielende begeleiding van Annie Andriessen leerde hij de technische aspecten, leerde waar hij rekening mee diende te houden. Maar hij leerde er vooral te kijken, te aanschouwen: kloppen de lijnen wel, hoe valt de schaduw, hoe is de diepte, is er symmetrie, zijn de verhoudingen juist…?

Zijn confrontatie met steen: “Voor beeldhouwen moet je geduld hebben: steen is immers een hard materiaal dat zich niet zo makkelijk gewonnen geeft. Het is niet plooibaar of meegaand. Het ontstaan van een beeld is een langdurig proces. En “hakken” of “kappen”, zoals ze in Vlaanderen zeggen, is definitief: wat eenmaal is weggehakt is voor altijd weg. Beeldhouwen vergt dus kracht, lef – om het harde materiaal te lijf te gaan – en tegelijk behoedzaamheid en controle – om alleen precies dat weg te hakken wat weggehakt moet worden. Hakken vraagt om concentratie, geduld en misschien wel om contemplatie. Het geeft voldoening als er na al dat zwoegen uit zo’n blok ruwe steen uiteindelijk een beeld tevoorschijn komt. Dan is het niet langer dat harde, ongenaakbare materiaal, maar is het (be)tastbaar, aaibaar geworden.”
 
De expositie is elke zaterdag gratis te bezoeken tussen 10.00 tot 16.30.

Thoolse blik op Zierikzee

zaterdag 26 juli t/m 16 augustus

De poort van Zierikzee, wie kent hem niet. Ditmaal onderwerp voor het schilderscollectief “De 4 van de Bakstraat”. Zij stellen hun werken ten toon in Kunstkamer Holland Huis te Scherpenisse en nodigen u van harte uit om op 26 juli 2025 om 14.30 uur de opening bij te wonen.
 
Wie kent deze 4 niet, wereldberoemd op en in Tholen. Wie bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse kunstroute van Tholen op zoek naar ze is hoeft alleen maar te zoeken waar de rijen voor de deur staan.
 
Soms kiezen ze 1 onderwerp uit en diepen dat verder uit.  Daar gaat een lang keuzeproces aan vooraf dat vaak heftig verloopt. Maar…… ze komen er altijd uit. In dit geval dus De Poort. Nauwgezet vooronderzoek, wanneer gebouwd, hoogte, lengte en diepte. Jaar van bouw, materiaal, bouwmeester, verwoest en opnieuw gebouwd. In dit geval zes maal. Ja het waren volhouders daar in Sierksee!
 
Na inlevering van het kunststuk buigt het collectief zich over ieders artistieke hoogtepunt. De kritieken zijn soms niet mals en kunnen hard aankomen maar uiteindelijk, wanneer aan de verbeterpunten is voldaan, is het collectief hechter dan ooit. Velen hebben verzocht deel uit te maken van deze “verfmeesters” maar tot nu toe werd hen een opleiding tot huisschilder aangeraden. Marcel van Tienen, Mieke Bredschneider, Ko de Krom en Jaap de Jonge gaan voorlopig  als viertal door.
 
Sinds 2017 komen ze elke donderdagmiddag bij elkaar om samen te gaan schilderen. Ze komen samen in ‘Galerie van Tienen’ waar Marcel van Tienen grootmoedig onderdak biedt.
 
Marcel, Ko en Mieke volgden of volgen nog een veeljarige schildersopleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Schoten. Jaap is een autodidact met bijscholing.
Zij schilderen voor hun plezier, moedigen elkaar aan, geven zo nodig meestal positief commentaar en hopen dat nog lang te kunnen doen.
 
De expositie is elke zaterdag gratis te bezoeken tussen 10.00 tot 16.30.