MAWIHODI Kunsteducatie

Op de vraag wat kunst is, of wat kunst zou kunnen zijn, krijg ik vaak het antwoord: ‘Kunst is iets moois’. Een prima antwoord natuurlijk, maar ik denk dat kunst zoveel meer is dan alleen iets moois. Als initiator en begeleider van het Kunstkamer Kinderatelier en ontwikkelaar van kunsteducatieve projecten voor zorg en basisonderwijs (in binnen- en buitenland) is mijn drijfveer dan ook om mensen dat zelf te laten ervaren.

De kracht van kunst is de positie die ze inneemt in het terrein van de vrijheid. Creativiteit vraagt moed. Het is buiten de lijntjes durven kleuren. Alles is mogelijk wanneer je beseft dat een kunstwerk niet perse ‘mooi’ hoeft te worden, maar dat je het maakproces vooral als een leuk en leerzaam experiment of ontdekkingsreis durft te zien.
Op speelse wijze introduceer ik aan het begin van iedere les of workshop bijzondere oude meesters of hedendaagse kunstenaars en/of beeldende technieken. Tijdens de opdrachten die daaraan gekoppeld worden, staat nieuwsgierig zijn, onderzoeken, bevragen, experimenteren, inspiratie vergaren, omdenken en plezier hebben centraal. Verbeelding stroomt vrijelijk, want buiten de lijntjes is zoveel meer te ontdekken! Gaan jullie mee?

“Kijk, we zijn de zee aan het metselen!”

– Deelnemer 5 jaar, tijdens een les n.a.v. de impasto techniek van Vincent van Gogh waarbij de verf in zeer dikke streken of klodders op het schilderij wordt aangebracht –

“Het portret op mijn paneel heeft geen gezicht. Je ziet hem van achteren. Hij loopt weg. Misschien is hij boos omdat hij nu aan het hout vast zit”

– Deelnemer 7 jaar, tijdens een les n.a.v. de uitgerekte portretten van Amedeo Modigliani –

“Mijn olifant loopt in de woestijn. Daarachter zie je de zonsondergang, vandaar die oranje kleuren. En zie je dat kleine rondje blauw, daar bovenin de hoek? Dat is de maan. Die is er vast gaan staan voordat hij het vergeet.”

– Deelnemer 8 jaar, tijdens een les n.a.v. het schilderij ‘De Olifanten’ van Salvador Dali –

“Is er ook grijs? Ik wil het geluid van de schreeuw grijs doen en ook de zon, want zelfs de zon schreeuwt.”

– Deelnemer 6 jaar, tijdens een les n.a.v. het schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch –

Meer weten over de mogelijkheden tot workshops kunsteducatie voor zorg en/of basisonderwijs op locatie of in de Kunstkamer? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op via: kunstkamerhh@gmail.com